cover

Inkijkexemplaar

Recensies

ISBN: 9789083292991
Paperback | eBook | iBook
14 cm x 22 cm
428 pagina's
Verschenen: december 2023
Omslag: Joax, Rotterdam

Hersenspoeling - de psychologie van gedachtenbeïnvloeding

Joost Meerloo

€ 25,75

bestelbutton

Dit boek is een van de vroegste en bekendste studies over sociale controle, politiek conformisme en menticide. De Nederlands-Amerikaanse psycholoog en psychiater Joost Meerloo, de enige uit een gezin van zes kinderen die aan de holocaust ontkwam, heeft zelf enkele van de vele tactieken van gedachtencontrole ervaren die toegepast worden door totalitaire regimes.

In dit boek geeft dr. Meerloo een systematische analyse van de methoden van hersenspoeling en sociale controle, waarbij hij onderwerpen behandelt zoals psychologische dwangmiddelen, massawanen, showprocessen, mentale besmetting, semantische mist, angst en andere technieken die gebruikt worden om de massa te onderwerpen.

Veel van dr. Meerloo’s voorspellingen zijn in de Koude Oorlog uitgekomen, en in onze moderne wereld, die voortgedreven wordt door nieuwe media en hypermoderne technologieën, krijgen zijn ideeën een nieuwe en diepere betekenis.

Dr. Meerloo’s klassieke werk is een nuttig hulpmiddel voor iedereen die er werk van wil maken zijn of haar eigen vrijheid van doen en denken te verdedigen.

In het tijdschrift van de Militaire Inlichtingendienst (1e jaargang 1962, nr. 4), kunt u op pagina 11-12 ook over Joost Meerloo lezen: hersenspoeling, door wijlen kapitein-luitenant-ter-zee waarnemer H. M. Juta (1912-1984).