Deze tekst is auteursrechtelijk beschermd.

Liefde is het antwoord - Mijmeringen en overdenkingen


door Jenno Sijtsma


Aanbeveling door dr. Bert Aalbers

   Gisteren was het Kanazondag, de zondag waarop in veel kerken gepreekt is over Johannes 2:1-11: de bruiloft in Kana waar Jezus water in wijn veranderde. En dat deed mij denken aan een bekend spreekwoord: Goede wijn behoeft geen krans. Wat dat betreft is een aanbeveling bij dit boek van collega Sijtsma overbodig. Desondanks voldoe ik graag aan zijn verzoek om ‘een stukkie vooraf’.
   Ik leerde Jenno Sijtsma kennen toen ik predikant was in Epe en hij en zijn geliefde Betty daar eind jaren tachtig kwamen wonen. Hij bleek een bevlogen predikant met het hart op de goede plek, zowel voor de Heer zelf als voor zijn mensen - in het bijzonder die mensen die in de hoek zitten waar de klappen vallen. Dat op zich maakt hem nog niet uniek, want zulke dominees zijn er - gelukkig - meer. Twee dingen sprongen er voor mij uit bij Jenno.
   Wat mij in de eerste plaats opviel, was zijn grote belezenheid. Je kon het zo gek niet bedenken of hij had het gelezen. En hij had er ook een - altijd gefundeerde - mening over. Dat laatste had ongetwijfeld te maken met het feit dat hij jarenlang theologische boeken recenseerde. Ik weet zeker dat hij niet in de eerste plaats las om te bespreken, maar om te studeren, om er zelf wijzer van te worden. In (onze) gereformeerde kring leerde ik de uitdrukking: een dominee die niet studeert, is niet bekeerd. Of dit honderd procent waar is, laat ik nu even in het midden, maar Jenno is stellig een bekeerde dominee. Volgens de Heidelbergse Catechismus gaat het om de dagelijkse bekering van ons leven. Welnu, wat dat betreft zit het bij collega Sijtsma wel goed: volgens mij is er geen dag dat hij niet studeert …
   Het tweede dat mij opviel aan Jenno: zijn preken. Helder, goed doordacht en goed gebracht met een evenwichtige afwisseling van ernst en humor. Maar het meest opvallend: hij leest geen preek, hij houdt een preek. Of zoals men ook wel zegt: hij preekt uit het hoofd. En dat is, in een tijd waarin ik veel collega’s meemaak die prima preken kunnen, maar wel hun hele preek van A tot Z voorlezen, een verademing.
   Nu ligt voor mij een boek van hem. Omdat ik de afgelopen maanden een beetje meegelezen heb, weet ik wat Jenno biedt: veel, heel veel. En altijd origineel en verrassend. Of om naar het beeld van de wijn terug te keren: een sprankelend bouquet en een smakelijke afdronk! En dus zeg ik uit volle overtuiging: van harte aanbevolen!


   Ten slotte: Betty en Jenno, lieve vrienden, dank voor jullie warmte en liefde. Het ga jullie goed onder de zegen van de Heer!


Bert Aalbers


Zwolle, 17 januari 2022