Deze tekst is auteursrechtelijk beschermd.

In volle vlucht


door A. W. Tozer


Inleiding

   Je wordt getroffen door een ouderwetse negentiende-eeuwse Amerikaan: Albert Benjamin Simpson. Meteen vertel je erbij dat je het niet in alles met hem eens bent, maar toch… je zou vandaag aan de voeten van die opmerkelijke man willen zitten. ‘Hij was geen gemiddeld mens’, schrijft zijn biograaf A. W. Tozer. De resultaten van zijn werk liegen er inderdaad niet om. Toch ligt daarin niet het unieke van zijn optreden. Wat maakte hem tot een steen in de christelijke vijver van de Verenigde Staten in de negentiende eeuw? Dat was zijn spiritualiteit: zijn dagelijkse leven met Christus en zijn visie op de wereld.
   Hij begon in 1883 met een groepje van zeven personen. Nadat hij een zendingsorganisatie oprichtte, waren er binnen vijf jaar honderdvijftig zendelingen werkzaam in vijftien landen. Dat bleek later nog maar het begin. De uitspraak dat er in sommige landen ‘meer graven van zendingswerkers waren dan zendingswerkers’, was geen cliché. Het was waar. Een groot aantal van de 150 zendingswerkers verving een vroegtijdig overleden collega. Maar onder de bezieling van Simpson bleef men komen.
   Zijn Missionary Training School introduceerde een nieuw soort bijbelschool en begon een Noord Amerikaanse Bijbelschoolbeweging, die bloeit tot op de dag van vandaag. Studenten van zijn trainingsschool stichtten andere baanbrekende organisaties, zoals de Africa Inland Mission en de Sudan Interior Mission. Na zijn dood kwijnde zijn werk niet weg. Integendeel, het bleef groeien. Vandaag bloeit de Christian and Missionary Alliance in meer dan 60 landen.
   Maar nogmaals … het unieke van Simpson lag daar niet in. Dit boek is een vertaling en bewerking van Wingspread, met als ondertitel A. B. Simpson: A Study in Spiritual Altitude, geschreven door Aiden W. Tozer. Het gaat dus om meer dan een biografie. Het gaat over hoe Simpson zijn vleugels geestelijk uitsloeg, oftewel zijn spiritualiteit. Het is dáár dat we de bron van die opmerkelijke resultaten vinden. Zo moet het gelezen worden: een inleiding tot zijn dynamische spiritualiteit. Zo zou Simpson het ook hebben gewild. Wordt zijn levensverhaal ook een inspiratie voor uw spiritualiteit?